Sebastià Carratalà guanyador del Premi Llegir 2014

Correu electrònic Imprimeix PDF

GuanyadorsPremiLlegir

Peu de foto d'esquerra a dreta: Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera, Salvador Vendrell, primer finalista, Aída Sanz, segona Finalista i Sebastià Carratalà, guanyador del Premi Llegir 2014.

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura ha impulsat, per tercer any consecutiu, el Premi Llegir, amb l’objectiu de fomentar i difondre l’escriptura i la publicació d’articles que parlen de la importància de la lectura. El jurat d’aquesta edició ha volgut destacar, en primer lloc, la bona acollida que ha tingut la iniciativa, ja que la participació ha sigut molt alta, amb un total de 59 articles presentats, procedents d’una variada i extensa geografia que ha traspassat les fronteres autonòmiques. I, en segon lloc, ha valorat de manera molt positiva l’elevada qualitat de la gran majoria dels textos que han optat al guardó, tant els publicats prèviament en premsa escrita o digital durant els anys 2013 i 2014 com els inèdits. De fet, els membres del jurat fan constar «que ha sigut una tasca difícil de valorar, perquè s’hi han donat punts de vista diferents a l’hora d’abordar el tema –alguns ho han fet des d’una perspectiva didàctica, altres des d’una experiència literària o personal, etc.–, però que en qualsevol cas ha sigut una experiència molt enriquidora».

El Premi Llegir 2014 (dotat amb 500 €) ha sigut finalment per a «Silenci», de l’autor Sebastià Carratalà (La Vilavella – La Plana Baixa), publicat el 20 de setembre de 2014 en La Veu, diari digital del País Valencià del qual és col·laborador habitual. Es tracta d’una reflexió feta a partir de la contemplació de diverses obres d’art en què es representa la lectura en aquells moments de silenci i de soledat que intensifiquen l’acte lector.

Els membres del jurat (format pels escriptors, professors i experts en animació lectora Josep Castellano, Adelina España, Enric Lluch i Josep Gregori Soler, amb Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera, com a president i Rosa Mengual, coordinadora d’activitats de la Fundació Bromera, com a secretària) mostraren la seua satisfacció i acordaren per majoria destacar com a primer finalista (dotat amb 300 €) l’article «L’animal de les paraules», de l’escriptor i col·laborador habitual del diari Levante-EMV Salvador Vendrell (Riola), article publicat l'1 de juny de 2013 en el blog Catakumbai. Com a segon finalista (dotat amb 200 €), l’article «Trens», presentat per Aída Sanz Renau de Vila-real, qui amb només 16 anys s’ha situat per davant de la resta d’articles que optaven al premi amb un relat on l’autora narra una de les vivències que viu quan viatja amb tren.

També s’han fet públics els guanyadors del IX Premi d’Experiències de Foment de la Lectura 2014, amb un primer premi (dotat amb 800 € per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira) atorgat al projecte XVI Jornades poètiques Vicent Andrés Estellés, presentat pel CEIP Garganes d’Altea. Un projecte d’equip que inclou tot el centre, amb una trajectòria de 16 anys organitzant les jornades poètiques i una redacció i presentació excel·lents. El primer finalista (dotat amb 600 € per la Fundació Bromera) s’ha atorgat al Pla de foment de l’hàbit lector de l’agència de lectura municipal de Manuel pel ventall d’activitats que ofereix –molt ampli– on la biblioteca es transforma en el centre dinamitzador del poble. A més, per la seua originalitat i la qualitat del projecte presentat, el jurat ha atorgat una menció especial sense dotació econòmica al projecte Rodant per terres de roders presentat per l’IES Pou Clar d’Ontinyent.

GuanyadorsPremiExp

Peu de foto d'esquerra a dreta: Josep Anton Moragues, de l'IES Pou Clar d'Ontinyent, menció especial del Premi d'Experiències, representants del CEIP Garganes d'Altea, guanyadors del Premi d'Experiències, Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera, Adelina España, membre del consell assessor de la Fundació Bromera i Lucia Shaw, bibliotecària de la BPM de Manuel, finalista del Premi d'Experiències de Foment de la Lectura 2014.

Més fotos de l'acte de lliurament: https://www.facebook.com/84526277693/photos/pcb.10152673580557694/10152673578182694/?type=1&theater